Sluitingsritueel
In veel niet-Westerse culturen wordt na 6 weken (of 40 dagen) de kraamtijd ceremonieel afgesloten. Je kruipt als het ware uit je cocon en neemt stilaan weer deel aan het sociale leven. In onze cultuur gebeurt die overgang vaak onopgemerkt. Maar hoe fijn zou het zijn om deze bijzondere periode - je zwangerschap en je bevalling – te eren? Om bewust stil te staan bij deze overgang? Om deze periode op een zachte manier te kunnen afsluiten?
Het ‘closing the bones ritueel’ kent zijn roots in Mexico. Het is een eeuwenoude traditie die moeders helpt om, na de zwangerschap en de bevalling, weer in balans te komen. Al die tijd stond haar lichaam immers “open”. Tijdens dit overgangsritueel wordt het lichaam van de moeder fysiek en energetisch gesloten. Ze mag weer tot zichzelf komen.
Tijdens het ritueel wordt gebruik gemaakt van rebozo’s (lange, geweven sjaals) om het lichaam van de moeder fysiek en energetisch ‘te sluiten’ na een intense periode van zwangerschap en bevalling waarbij het lichaam als het ware “open” stond – en daardoor misschien kwetsbaar was.
Het ritueel kan een diepe helende werking hebben en vrouwen ervaren dit als een krachtige afsluiting van de kraamtijd.
Wat kan je verwachten?
Een sluitingsritueel doorloopt 3 fasen:
Fase 1: het landen
Een moment van rust en reflectie. Je mag landen. Ik ontvang je met een warm voetenbad met helende kruiden en etherische oliën. Ik zet verse kruidenthee en voorzie een voedend hapje. Jij krijgt de ruimte om je verhaal te doen. Wat wil je afsluiten? Wat wil je eren? Wat is je intentie voor dit ritueel? Wat laat je los van de persoon die je was? Wie of wat komt hiervoor in de plaats?
Niet voor niets is een sluitingsritueel ‘a rite of passage’, een overgangsritueel.
Fase 2: het lichaamswerk
Je ontvangt een massage met warme olie, zodat je helemaal kan ontspannen en in je lichaam kan zakken.
Fase 3: het sluiten en openen van het lichaam
Je lichaam wordt, met behulp van rebozo’s – dat zijn lange, geweven sjaals – zachtjes gewiegd en geschud. Het brengt je zenuwstelsel tot een diepe staat van rust.
Dan word je lichaam gesloten, ingebakerd als het ware. Het inwikkelen gebeurt steeds in een vaste volgorde van hoofd, naar schouders, naar buik, naar bekken, naar voeten. Veel vrouwen ervaren tijdens het ritueel gevoelens van veiligheid, geborgenheid, gedragenheid. Je kan gronden.
Wanneer na een tijdje de rebozo’s weggenomen worden, vindt vaak ontlading plaats. Dat wat je wilde loslaten komt vrij. En zo ontstaat ruimte voor iets nieuws.
Praktisch
Een sluitingsritueel duurt 3h. Jouw partner (of een vertrouwenspersoon) zorgt voor jullie kindje, terwijl jij het ritueel ondergaat. Er is tussendoor altijd ruimte om je kindje te voeden.
Een sluitingsritueel kan plaatsvinden bij jou thuis, of in mijn praktijk.
Investering: 210,00 euro.
Wanneer en waarom kies je voor een ritueel?
Een sluitingsritueel kan plaatsvinden vanaf 6 weken na de bevalling; maar ook op andere momenten die vragen om een “closure”, of die geëerd willen worden; bijvoorbeeld:
je bevalling
je vruchtbaarheid
het moederschap
na een zwangerschapsverlies
vooraleer je terug aan het werk gaat
vooraleer je aan een nieuwe zwangerschap begint
als je besluit dat je gezin compleet is
wanneer je behoefte hebt om een hoofdstuk in je leven af te sluiten